C.Lalawmpuia's Blog

(Maawma ninhlei na hmun)

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Fibonacci: God's Fingerprint

27 March, 2010 (13:53) | Bulls and Bears | By: admin

Fibonacci Sequence/Numbers amak leh a ropui em vang hian mi tam takin “God’s Fingerprint” ti a an koh mai hi a in awm khawp mai. Pathian thilsiam ropui zia a rawn lan chhuah na pakhat a ni e. Amak leh ropui em em na chhan chu mihring awm hma daih tawh a, khuanu duan sa thlap mai “The Golden Ratio” in Financial market a rawn khawih thleng phak hi a ni, chumai bakah kan nitin hmuh theih thil a bik in nature ah: hnah, pangpar, khuai bu, piring kawr, mihring taksa, kut, kephah etc te hi Fibonacci ratio mil vek mai a lo nia lawm le!! A lo in duang sa thlap vek nia! He Fibonacci ratio hian ULIP/Mutual Fund investment emaw Stock market pawh kha a thlir tel theih a nia aw.

Leonardo Fibonacci hming chawi a phuah a ni a, amah hi Italian Mathematician ropui kum 1170 – 1180 bawr vel a piang, tuna kan number hman rawn ti lar ber tu a ngaih hi a ni. He pa hming rawn lar phah na chhan Fibonacci Sequence chu hetiang hi a ni e. 0(Zero) leh 1 (One) atanga tan in Number pa hnih belh khawm a, a belh chhuah number kha number belhna hnu hnung/dinglam zawk khan belh chho zel i la, hetiang a belh chhoh zel hi Fibonacci sequence ti a sawi a ni. A ma hmuh chhuah chu a ni lova mahse Khawvel hriat a rawn ti lar tu a nih avangin a ma hming hi a put hlen phah ta a ni. Davinci Code film ah pawh khan Fibonacci number hi an rawn tih lan ve kha 🙂 

A belh dan chu: 

0+1=1, 1+1=2, 1+2=3, 2+3=5, 3+5=8, 5+8= 13, 8+13=21, 13+21=34, 21+34=55, 34+55=89, 55+89=144 etc 

Fibonacci Number te chu: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765 etc. te an ni. A chunga mi belh dana belh chhuah vek an ni. 

The Golden Ratio: Fibonacci sequences belh chian dawl deuhna chu a ratio calculation dik em em mai hi a ni, a hmingah pawh “The Golden Ratio” an tih phah nghe nghe. The Golden ratio chhut chhuah hi a tlang pui thu in .618 to 1,  1.618 to 1, alternate number ah chuan 0.382 te an ni tlang pui. Fibonacci number pa hnih hi sem(divide) ta ila, a number rawn chhuak tur te chu 

89/144 = 0.618 

144/89 = 1.618 

610/987= 0.618 

987/610= 1.618 

Alternate number pawh hi a chunga mi ang khian sem leh ta ila 

2584/6765 =0.382 

http://en.wikipedia.org/wiki/Fibonacci 

http://en.wikipedia.org/wiki/Fibonacci_number 

The Fibonacci sequence atanga chhut chhuah Golden ratio hi khawvel a thil awm, a bikin nature ah te hi chuan a lo awm deuh vek mai, a langsar zual te: 

 http://library.thinkquest.org/27890/applications5.html 

http://www.world-mysteries.com/sci_17.htm 

Golden ratio in art and architure 

http://jwilson.coe.uga.edu/EMT668/EMAT6680.2000/Obara/Emat6690/Golden%20Ratio/golden.html

 Golden Ratio/ Fibonacci ratio chu a awm ngei tih ah ngai ta phawt ila, mahse engtinge he Fibonacci ratio hian Financial market ah tangkaina a neih teh tlat i lo sawi zau deuh teh ang?

Financial Instrument a Fibonacci ratio hman lar ber te chu: 23.6%, 38.2%, 50%, 61.8% and 100%. Hemi percentage chhut chhuah dan hi a chunga kan ziah lan ang khi a ni mai a. Financial market engpawh Stock, Forex, Commodities, CFD etc ah te reng reng hian Price movement hi a changin a sang a, a changin a rawn hniam leh a, recession lai ngei pawh khan Sensex kha 20000 atangin a rawn tla thla duai2 a, amaherawchu a hniam lai khan lungtum khuarkhurum a vawm thlak ang mai in a hniam thla duai duai lo, 20000 atangin 7000 ah a zuk thleng thla tawp lo, zigzag in a chhuk thla a ni, chutiang bawk in recession a zo a Bull market/Up trend a rawn in tran leh a, zigzag bawk in a rawn chho leh a ni. Hei hi a chhan bulpui ber chu Supply and Demand/Bulls and Bears/ Buyer and Seller vang a ni ber mai awm e. Nitin Sensex/Nifty en peih te chuan hetiang a Stock market price a chet hi chu in hmu ngei ang le.

 A hniam zawnga a chhuk hian Downtrend ti a sawi a ni a, a rawn san chhoh hian Uptrend ti a sawi a ni bawk. Hetiang a price movement a sawh kual hi awm ze nei in a lo teh theih ta a ni! Chumi lo teh dan chu chi hrang hrang a awm, chung zing a langsar zual te chu Fibonacci Retracement, Elliotwave theory, Pivot points, Murray math etc te an ni. Hetah hian Fibonacci retracement hi a lar ber ti i la kan sawi sual em lovang chu. Fibonacci ratio (Retracement leh Extension) hmang ringawt a trading thin ho hi Fibo Trader ti te pawh in koh an ni. Japanese Candlestick leh indicator dang RSI,MACD,Williams Percent range, CCI etc hman belh ni thei se la a signal hmuh a chiang leh zual. 

Support and Resistance: BSE Index Sensex chu Fibonacci retracement hmangin i han en dawn teh ang le, chumi hma chuan Fibonacci retracement nen a hman kawp ngei ngai Suport leh Resistance hi tlem in sawi chiang ta phawt ila. Support tih chuan Price level a hniam thlak zela mahse Price tla zel tur Demand awm avanga tlak chhunzawm loh na level kha Support Level ti a sawi a ni, Chutiang bawk in Price level sang chho zel tur kha Supply in Demand a hneh lutuk avanga Price level han thlen tawp na chiah kha Resistance ti a sawi leh bawk a ni. A awlsam zawngin ti hian sawi ta i la, Price level a a san chhoh (rally) zawk a, chung lama a han thlen tawp na kha Resistance ti a sawi a ni a, chutiang bawk in a rawn chhuk thlak leh a a rawn tawp leh na tak kha Support ti a sawi a ni bawk. In chhung ah ball hi vawm sawt vak ni se la, in chung leh chhuat dek a a sawt ang chiah hian Support leh Resistance hi a awm a ni.

Price Rally (UP)  zawh veleh Support level atang khan Resistance level ah zel Fibonacci retracement kha pawh tur a nia, ta tang chuan price a rawn chhuk (Dip/down) leh chen tur a kha a lo ngaihruat(speculate) theih tihna a nih ber mai. Suport leh resistance level hi Japanese candlestick tlem a chhiar zau deuh chuan hriat thiam a awl zual bik, bakah Japanese Candlestick atang chuan Support leh Resistance thlen na tur a ngaihruat lawk theih. http://stockcharts.com/help/doku.php?id=chart_school:chart_analysis:support_and_resistan 

Step 1.  www.icharts.in ah khan in register phawt mai ila, account hawn hnuah mahni account ah login i la, tichuan JCharts (EOD) ah khan zuk lut leh ila, Chart ah khan Sensex kha thlang leh ta i la, hnuai ami ang deuh khu a rawn lang ang. Chart a kan hmuh angin Sensex hi  25-03-2009 atanga 23-03-2010 inkar a ni. www.icharts.in kher he thuziak a hman a nih chhan chu a free vang hi a ni. Anmahni lo pawh hi Charting Software tha tak tak nei an tam mai, mahse hman man a ngaih hlawm avangin icharts.in hi hmang ta mai i la. www.chartalert.com, www.techtradeindia.com  International level a Stock market charting software tha bera ngaih chu Metastock www.equis.com te hi an ni. Charting hi hriat thiam tawh chuan heng Paid charting software kher hi hman an ngai lo. www.icharts.in hi a tha tawk lutuk. Forex charting Software erawh chu a Trading Platform in a free in an ken tel nghal deuh zel avangin ziak lo mai i la. (Pic ah khan click in a lian in a en theih vek)

  Step 2: A chunga Sensex chart  chiah khi Support leh Resistance level hmangin a hnuai ah hian en leh ta i la, a hring line rin phei khu Resistance level a nia, a hnuai a line sen khu Support level chu a ni. 

 

Step3: Chart a lan dan ang hian ni 25-March-2009 Support level atangin 11-June-2009 Resistance level ah hian Fibonacci Retracement hi pawh chuan 13 July 2009 a Support level a rawn nih leh na hi Fibonacci ratio a 38.2% ah chiah a ni. 

Step4: A chunga Fibonacci retracement pawh na hi tihpalh thil thu a thleng dik a nih palh takin a hnu leh ah i han en leh chhin teh ang. A chunga Fibonacci Ratio 38.2% a rawn thlen ni chiah 13 July 2009 atanga Resistance 17 October 2009 Resistance hi Fibo in pawt leh ta i la, 3-November-2009 Support Level thlenna chu Fibonacci Ratio 50% a ni leh chiah mai!!!

Step 4: Hei tah pawh hian a la ni ta zel a nih hi 3 Nov-2009 atanga pawh leh in.

Awle, tuna rawn ziah lan tak ang khan Fibonacci Retracement chuan Financial  market chu a lo thlir theih teh meuh mai a lo ni. Amah erawhchu a mah hlang a  hmang lovin a pui bawm tu Indicator dang te nen hman tel thin a ni.

Mutual Fund ah leh ULIP ah a hlawm deuh va investment tih dawn in, kan sum invest tur a kha tih pun that duh chuan heng Index pahnih Sensex/Nifty hi Chart, Fibonacci Retracement leh Support & Resistance hi thlir tel ve ni ta sela Fundamental Analysis bakah, a hma ai chuan Investment khan awmzia a nei ngei ang. NAV (Net Asset Value) leh Figure ringawt en a rinthu a Investment tih chu a hlawk mawh teh a nia, Kum 4 bawr vel Investment tih hnu a ngai awh leh ta, a then phei chuan la awh pha chiah lo hi an tam em mai.

Comments

comments

Comments

Pingback from Fibonacci: God’s Fingerprint | mi(sual).com
Time March 27, 2010 at 9:13 pm

[…] Golden Ratio/ Fibonacci ratio chu a awm ngei tih ah ngai ta phawt ila, mahse engtinge he Fibonacci ratio hian Financial market ah tangkaina a neih teh tlat? Hetiang lama tuimi chhiar chhun zawm duh tan, hetah hian click keuh […]

Comment from caribou
Time March 28, 2010 at 6:46 am

A technical lam hi chu ka hrethiam ve lo. Kan ram chhungah ULIP in hma a la duai duai a, sum dah punna pakhat angah ngaih a ni a, charge lam ngaihven vak ani lo. Keini ang a duang tan chuan ULIP leh mutual fund a pawisa invest tawp bak tih theih a awm lo. Hriatthiam tum chu a hahthlak lam a ni e 🙂

Bank deposit aia a pung a that hlek chuan ka duhtawk mai a. Hre ril miah lo chung hian ULIP leh MF hi a tih zel tlak tho ang em le?

Pingback from C.Lalawmpuia's Blog » Sensex after 21000! Quo Vadis?
Time July 3, 2010 at 9:20 pm

[…] a ni ta ngar ngar mai a ni.  Fibonacci chung chang hi hemi link ah hian ziah lan tawh a ni e.  http://maawma.com/?p=119                      Click Pic to […]

Pingback from C.Lalawmpuia's Blog » Stock Market Crash or a Simple Fibonacci 76.4% Ratio
Time April 8, 2011 at 11:19 pm

[…] index NIFTY hi hmang ve thung teh ang. Fibonacci Retracement hi hetah hian tlem hmuh tur a awm a Click here hetah pawh http://www.investopedia.com  Fibonacci ratio hi Forex market ah phei chuan an hmang nasa […]

Pingback from C.Lalawmpuia's Blog » Every battle is won before it is even fought (Thawh khatna)
Time May 11, 2011 at 1:18 pm

[…] Entry leh Exit pawimawh na hi chhiar ringawt a hriat chi a ni lo, Entry leh Exit lai tak a hi hre tur chuan Skill develop a ngai a chumi tur chuan in practice a ngai a, hun a duh rei bawk a ni. Support and resistance chung chang hi he thuziak ah hian tarlan tawh a ni e Click Here. […]

Write a comment





*

You can add images to your comment by clicking here.